Újabb mérföldkő a konduktor szakma európai elfogadásában

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara, valamint Dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő közös munkájának eredményeképpen 9 ország képviselőjének részvételével valósulhatott meg a konduktív nevelés, a konduktor szakma bemutatása az Európai Parlamentben, Brüsszelben.
Dr. Kósa Ádám sajtóközleménye az eseményről erre a linkre kattintva olvasható.
 
Dr. Kósa Ádám bevezetője után dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális-, oktatási-, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa emelte ki előadásában az integrált nevelés támogatásának fontosságát, amely az egyetlen, valódi esélyegyenlőséget biztosító oktatási út.
 
A konferencia keretében a konduktív nevelést képviselő külföldi intézmények vezetői összefoglalták mindazokat az eredményeket és kihívásokat, amelyek a konduktor szakma széleskörű elfogadását elengedhetetlenné teszik, valamint javaslatokat tettek a szakma elismertetéséhez vezető folyamat konkrét lépéseiről. A résztvevő szakemberek ismertették a konduktori szakma minőségi követelményeit, a minőségfejlesztés folyamatát, valamint a szakma minőségvédelmének fontosságát is. Bemutatásra kerültek azok az intézményi jó gyakorlatok is, amely a konduktorok alkalmazásának, illetve a minőségi konduktív nevelés szakmai biztosítását lehetővé teszik.  
 
Az eseményen az európai (ECA) és a világ (IPA) konduktív szervezetei is képviseltették magukat, felhívva a figyelmet azokra a tevékenységekre, feladatokra, melyeket szakmai és civil összefogásban a szervezetek végeztek és terveznek a konduktori szakma elfogadtatása érdekében.
 
A megjelent országok konduktív nevelést végző szakmai szervezeteinek képviselői egyetértettek abban, hogy csak együttműködésben, közösen a szakmai érdekek mentén lehetséges a konduktor szakma elismerése.
 
A Pető András Kar nevében dr. Zsebe Andrea dékán vázolta fel a jövőbeli együttműködések lehetséges területeit.
 
Vona Zsófia
Fotó: Daróczy Eszter