FortSchritt gGmbH

A FortSchritt gGmbH a Német Szövetségi törvényeknek megfelelően sérüléssel élő gyermekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel foglalkozó nevelési intézmények fenntartója.
Fortschritt nevéhez fűződik a több mint húsz éve elindított konduktív nevelést népszerűsítő mozgalom Németország szerte és 1995 óta biztosít konduktív ellátást a németországi Bajor tartományban.
Jelenleg a FortSchritt által működtetett négy Konduktív nevelési Intézmény és a Konduktív Utazó szolgálat több mint 100 sérüléssel élő gyermek, fiatal és körülbelül 50 felnőtt számára teszi elérhetővé a konduktív nevelést.
A mozgássérüléssel élők konduktív ellátása mellett 2002 óta a FortSchritt folyamatosan nyit integrációs bölcsődét, óvodát és napközit – jelenleg több mint 30 intézményt működtet –, ahol konduktorok látják el a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését.
További információ a Fortschritt intézményeiről, történetéről az alábbi linken található.
http://www.fortschritt-bayern.de/

Szakmai gyakorlóhelyek:

Niederpöcking, Konduktív óvoda

A niederpöckingi székhelyű konduktív óvoda 1995 óta működik, Magyarországon végzett konduktorok vezetésével, Konduktív Komplex Program alapján, klasszikus konduktív napirenddel.
Jelenleg mamás és óvodás csoport működik, illetve egy héten háromszor utógondozást is biztosít az intézmény a környékbeli iskolás mozgássérült fiatalok számára.
A szakmai teamet négy Pető Intézetben végzett konduktor és egy segítő alkotja. Szakmai szolgálat keretében történő egyéni fejlesztéseket Németországban végzett logopédus végez.
Az intézmény erőssége a színes programkínálat, mint például állat asszisztált terápia, művészeti projektek és heti egy alkalommal inkluzív, érzékenyítő programok a szomszédos bölcsődével együttműködésben.

München, Komplex Konduktív Intézmény: Óvoda, Konduktív Napközi kisiskolások és középiskolások számára

Müncheni konduktív intézményünk 11 éve működik, és jelenleg az alábbi csoportoknak biztosít ellátást:
• Konduktív óvoda (2 konduktor)
• Konduktív Napközi kisiskolások számára (2 konduktor, 1 pedagógiai asszisztens)
• Konduktív Napközi középiskolások és fiatal felnőttek számára (2 konduktor, 1 gyógypedagógiai asszisztens)
• Autista Napközis csoport: jellegzetessége, hogy heti 7 órában konduktív nevelésben részesülnek azok a gyermekek, akik mozgásfejlesztésre szorulnak.
Az intézményben jelenleg 2 hallgató (gyógypedagógus asszisztensnek megfelelő képzésből) teljesít szakmai gyakorlatot.

Konduktív ambuláns lakóközösség

A FortSchritt legújabb intézménye 2015 júliusában kezdte meg működését. Abban egyedülálló, hogy a konduktív nevelés ambuláns formában kíséri a lakók életét. Jelenleg 5 fiatal költözött be, korábban mindannyian részesültek konduktív ellátásban Magyarországon, illetve Németországban is.
Team: 1 konduktor, 1 gyógypedagógiai asszisztens, 1 gondozó az életviteli teendők ellátására.
A FortSchritt megalakulása óta hivatalos együttműködő partnere a gyógypedagógiai és nevelői területhez kapcsolódó bajor szakképzéseknek.