Interjú Mihályi Máté kancellárral

A Magyar Hírlap 2017. március 10-én megjelent számában a Pető András Főiskola kancellárjával, Mihályi Mátéval olvasható az alábbi riport:
 
Rémhírkeltés a Pető Intézet körül: a szerződésmódosításokkal összességében átlagosan huszonöt százalékkal még nőttek is az illetmények
Átlagosan huszonöt százalékkal nőtt az érintett konduktorok fizetése, és senkié nem csökkent a Pető András Főiskolán, miután a törvényi feltételeknek megfelelően kellett módosítani több dolgozó besorolását. Előzőleg a párbeszédes Szabó Tímea említett megfelezett jövedelmeket a sérült gyermekekkel foglalkozó szakemberek esetében. 
 
Egyik napról a másikra felére csökkentené húsz, sérült gyermekekkel foglalkozó konduktor fizetését a Pető András Főiskola vezetése azzal, hogy átsorolja őket a pedagógusiból a közalkalmazotti bértáblába – hangoztatta a minap az ügyben parlamenti határozati javaslatot is készítő Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea. Mégpedig névtelenséget kérő dolgozók levelére hivatkozva, amelyből az ATV híradója idézett is. Az írás szerint a 2013-ban államosított intézmény is „kapott egy kancellárt”, aki egy szőlésszel és egy faipari munkással irányítja visszaélésszerűen a nemzetközi hírű főiskolát.
 
Mihályi Máté kancellár lapunknak mindezt cáfolta, ahogyan azt is, hogy bárkinek csökkenne az illetménye. Elismerte, az átsorolásról valóban döntés született, de csak azért, mert a korábbi, felelőtlen gazdálkodás miatt csődbe jutott intézmény átvilágítása során kiderült: az úgynevezett szolgáltatási területen, vagyis nem a köznevelésben dolgozó konduktorok szerződései törvénytelenek. Ez is az „örökség” része, s külső szakértők és jogászok véleményét kikérve pedig arra jutottak, fenntarthatatlan az állapot. Emiatt akár az állami támogatás visszafizetésére is kényszerülhetne a későbbiekben az intézmény – mutatott rá a kancellár.
A részletekről szólva Mihályi Máté elmondta, a rémhírkeltéssel szemben az átírt szerződések nyomán összességében és átlagosan huszonöt százalékkal még nőttek is az illetmények. Persze akad olyan konduktor, akinek ugyanannyi marad a borítékban, de mindenkivel külön egyeztettek. Végül hatan hagyták el az intézményt, néhányan átkérték magukat köznevelési területre, míg a többiek aláírták az ajánlatot, továbbá újabb kollégák bevonására is sor került. Vagyis – szögezte le a kancellár – a szolgáltatás stabil.
 
Más feltétel lényegében nem változott, illetve a szabadságok tekintetében bizonyos esetekben igen, ám ezt szintén kompenzálni kívánták, sőt, külföldi gyakorlat alapján akár további foglalkoztatással is tudtak többletjövedelmet biztosítani egyeseknek. Mihályi megjegyezte, alapvetően formai, adminisztrációs változásról volt csupán szó, amelyet több hónapos előkészítés előzött meg, a Közalkalmazotti Tanács kéréseit is figyelembe vették.
 
Kérdésre válaszolva elmondta, az egyes feladatok között – különösen a felnőttellátás tekintetében – a jelentős átfedések ellenére a meglévő különbségek nehezen határozhatók meg, ugyanakkor tény, vannak olyan köznevelési alapfeladatok, amelyek ezen területeken nem, vagy más módon jelennek meg – ilyen a szülői értekezlet, a dolgozatjavítás, az órára készülés vagy éppen a nyári tábor. Mihályi Máté kitért arra is, bár az ellenszenv vagy az aggodalom sokszor érthető, az elmúlt években muszáj volt rendezni az olykor pazarló, indokolatlan kifizetéseket, de a mostani esetben nem erről volt szó. Szerinte még a nemzetközi megítélés szempontjából is káros, hogy egyes politikusok, részben azért, hogy a kormányt támadhassák, botrányt próbálnak kelteni ellenőrizetlen, sőt téves információk alapján.
 
„Ebben az intézményben hagyománya van, hogy a belső ügyek a sajtónál vagy a politikánál kötnek ki. Fontos és jelentős az itt folyó munka, ráadásul, mivel valóban érzékeny, emberi sorsokat érintő tevékenységről, a sérült gyermekek ellátásáról van szó, érthető a nagyobb figyelem. De a megalapozatlan feszültségkeltés, ez a gerjesztett folyamat senkinek nem tesz jót. Ráadásul belső ellentétek is állhatnak a háttérben, a nevelési terület a rektorhoz, míg a szolgáltatás a kancelláriához tartozik” – vetette fel. Hozzáfűzte, a valódi kockázatot éppen az jelentette, hogy pont az intézményen belülről, vezetői szinten próbálták kiszervezni az érintett konduktorokat, ezzel veszélyeztetve az ellátást.
 
A kancellár megjegyezte, a pedagógusi életpályamodell sikerét jelzi, hogy az abból kikerülők mennyire ragaszkodnak hozzá. „Jogszerű helyzetet akartunk teremteni úgy, hogy egyik fél se kerüljön rosszabb helyzetbe, szó sincs megtakarítási szándékról” – cáfolt egy másik, az intézkedés nyomán felmerült gyanút. „Még nem volt alkalmunk Szabó Tímeával találkozni, és meggyőzni a tévedéseiről, megvilágítani számára a helyzetet, de nem kizárt, hogy erre is sor kerülhet” – vetette fel. A személyét ért vádak kapcsán pedig furcsának nevezte, hogy egy „nyolcgyermekes családapa esetében kérdőjelezik meg egyesek a gyermekek iránti elkötelezettséget”.